Törökország (Kurdisztán)

Időutazás Kappadókiától az Ararátig

Ezt a programunkat kétévente szervezzük, következő időpont várhatóan 2015. júliusában!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Fontos! Utazásunk árát 300 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.
Új világokat fedezünk fel, amiket itthonról elképzelni is nehéz. Megcsodáljuk Kis-Ázsia távoli vidékein ősi kultúrák emlékeit és vallási örökségét; többek között az egész világon ritkaságnak számító, majd csak eredeti fényében pompázó trabzoni ókeresztény templomot, várakat, Antiokhosz király sírját, a valaha volt örmény főváros: Ani romjait, az Ararát bibliai helyszíneit, a páratlan Ishak Pasa Palotáját. Mindezt lélegzetelállító díszletek között, magas hegyek, fennsíkok, félsivatagi vegetáció, kurd kecskepásztorok és vulkáni krátertavak birodalmában. Eljutunk Törökország legnagyobb tavához, majd Kappadókia hihetetlen mesevilágába, a földalatti városokba és a felszín káprázatba ejtő tündérkéményei közé. Megmártózhatunk meleg- és hidegvízű forrásokban és akár kipróbálhatunk egy törökfürdőt is. Sétálunk a világ legsósabb tavának medrében és minden nap finomabbnál-finomabb étkeket veszünk magunkhoz. A természeti, kulturális és kulináris értékek olyan gazdag tárháza tárul fel előttünk, hogy előre tudjuk: erről fogunk beszélni sokáig...
1

 
Budapest, Törökország
 

Reggel 8 órakor indulunk Budapestről. Találkozás 7.30-kor a Hősök-tere mellett a Felvonulási téren az időkeréknél. Törökországig Szerbián és Bulgárián keresztül utazunk, rövid szünetekkel. Az éjszakát a buszon töltjük.

2

 
Edirne, Isztambul
 

A török határra várhatóan délelőtt érkezünk, ahol vízumot és pénzt váltunk. Néhány kilométeres buszozással elérjük Edirnét (Drinápoly). Itt megtekintjük a varázslatos Kelet egyik leggyönyörűbb és leghíresebb mecsetjét. Az alatta lévő fedett bazárban lehetőségünk lesz az első török tea elszürcsölgetésére. A közeli árusoknál pedig megkóstolhatjuk az ínycsiklandó kebabot, de friss pékárut, mézben és cukorszirupban tocsogó baklavát vagy gyümölcsöt is beszerezhetünk. Késő délután érkezünk Isztambulba, ahol elfoglaljuk hostelünket. Este néhány perces sétával megközelíthetjük a fényárban úszó Kék Mecsetet, az Hagia Sophia-t, de lesétálhatunk az Aranyszarv-öbölhöz is a Topkapi Szeráj előtt.

3

 
Isztambul, Samsun
 

Korai kelés után tovább utazunk Kelet felé; célunk legyőzni a kilométereket. Az autópályáról kis kitérővel délután meglátogatjuk a Yesilirmak folyó szűk völgyében fekvő Amasya városát. Nehéz elhinni, hogy ebben a szurdokban tudtak építkezni, pedig tény, tudtak, méghozzá nem is akárhogy! Este Samsun városánál felvesszük a repülővel érkező utastársainkat. Szállásunk a tengerparton egy közeli kempingben lesz. Lehetőségünk adódik éjszaka és reggel is úszni, és ismerkedni a helyi csalánozó fauna képviselőivel. Mindeközben érdemes megragadni az összes kínálkozó alkalmat, hogy belekóstoljunk a török konyhaművészet remekeibe. A paradicsomos, padlizsános, petrezselymes, sült húsos ételcsodák senkit nem hagynak hidegen. A számtalan padlizsános vagy csípős krém nagyszerű reggeli, főleg friss kenyérrel. A legegyszerűbb túrós gözleme (lepény) is felséges, a kebabot pedig mindenhol máshogy készítik. Desszertnek néhány darab baklava megteszi, de gyümölcsből sincs hiány. És ne feledkezzünk meg az ayran-ról, a kihagyhatatlan joghurtféleségről, de a jégbe hűtött sörről sem… Itt érdemes rászokni a napi 5-6 étkezésre, mert megannyi élménnyel gazdagítjuk testünket, lelkünket.

4

 
Trabzon, Sumela-völgy
 

Trabzon a következő célunk, amely egy szakadék két oldalára építkezett. Itt felkeressük az isztambuli Hagia Sophia névrokonát az Aya Sophia mecsetet, magasan fent a dombon, tengerre néző rózsakertek közepén. Majd tovább utazunk a hegyek közt fekvő Sumela-völgybe. Meglátogatjuk a méltán híres Szent Mária kolostort. A megközelíthetetlennek tűnő erőd-kolostort két athéni pap 1600 évvel ezelőtti látomásának köszönhetjük. Az éjszakát a közeli kempingben töltjük.

5

 
Erzurum, Tortum-tó
 

Délelőtt meglátogatjuk Anatólia legmagasabban fekvő városát 2000 méter magasan a tengerszint felett. Ez Erzurum, melynek az itt áthaladó selyemút hozott gazdagságot egykor. Ódon mecsetek és síremlékek várnak itt ránk. Majd észak felé kanyarodunk, hogy a Tortum-tó egy kis félszigetén elfoglaljuk nem mindennapi szálláshelyünket. Kempingünk elfoglalja az egész félszigetet, víz és csönd vesz körül minket. A tó vize fürdésre alkalmas. (Senki ne lepődjön meg, hogy lehorgonyzott, úszó kutyaházak vannak a part közelében, és a 'verandán' kacsák álldigálnak...)

6

 
Tortum-vízesés, Seytan kastély, Kars
 

A Tortum-tó vize egy csodálatos vízesés formájában hagyja el a tavat. Először ide utazunk, majd miután kigyönyörködtük magunkat, egy egész más élmény vár minket: átkelünk egy valószínűtlenül zöld hegyen, ahol láthatjuk a pásztorok nyári szálláshelyeit, és ha a sok éve tartó útépítési munkálatok nem akadályoznak túlságosan minket, kirándulást teszünk egy szép várhoz, természetesen a török gyerekek szokásos gyűrűjében. A meredek hegyoldalakon apró pontként tűnnek fel a legelő lovak; megihletve a gyanútlan fotóst, aki sorban készíti a 'szabadság' témájú képeit. Maga az út is élményekkel teli, geológiai érdekességek sora lelhető fel - az avatott szeműeknek. A mai szállásunk Karsban, szállodákban lesz. Az esti órákban, ha időnk és energiánk engedi, elsétálhatunk az ókeresztény templomhoz és a várhoz is.

7

 
Ani, Dogubeyazit
 

Ezen a napon az elfeledett örmény főváros, Ani romjait keressük fel. Nevét Anahid istennőről kapta, aki a görög Aphrodité perzsa megfelelője. A sok történelmi viszontagság után a fenséges épületeket végül is egy földrengés rombolta le. Ezt követően irány az Ararát, este már Dogubeyazit egyik szállodájában pihenjük ki magunkat. Szállásunkról meg is csodálhatjuk a kopár táj közepén elhelyezkedő feledhetetlen csodát: Ishak Pasa palotáját.

8

 
Ararát, Diyadin
 

Noé bárkája? Vagy csak egy szimpla sziklahasadék? Megnézzük magunknak az Ararát közelében fekvő mélyedést, melyet sokan a Bárka helyének tartanak, majd délután Diyadin termálforrását keressük fel, amit a helyiek is előszeretettel látogatnak. Itt kellemesen kiáztathatjuk az út eddigi fáradalmait. Mindezt egy fakultatív, egész napos kisbuszos túra tartogatja számunkra, amelynek során meglátogatunk még néhány kurd falut, az iráni határ közvetlen közelében autózunk az Ararát oldalában, és a helyi, mindent és mindenkit ismerő vezetőink sok érdekes információval is ellátnak minket. Szállásunk ismét a dogubeyaziti szállodában lesz. (Aki esetleg nem szeretne részt venni ezen a kiránduláson, alkalma adódik felfedezni Dogubayazit városát. Itt annyira nem járnak turisták, így fel kell készülni arra, minket fognak jobban megnézni - mint mi a kurd lakosokat. A sétálóutcán vannak pénzváltók, lehet vásárolgatni, és természetesen finomakat enni...)

9

 
Muradiye-vízesés, Van, Van-tó
 

Felkerekedünk a Van-tó felé, útközben megállunk a zubogó Muradiye-vízesésnél, majd Van városában teszünk sétát. A 2700 évvel ezelőtti, virágzó tóparti perzsa városról ma csak a citadella lépcsőinek ékírásos feliratai árulkodnak, ám a Kelet hangulatába ma is bepillanthatunk. Estére érünk az Akdamar szigetével szemközti kempingünkbe, a Van-tó partjára, amely Törökország legnagyobb tava.

10

 
Akdamar-sziget, Nemrut-vulkán
 

Sátorbontás után kihajózunk a tóra, azaz Akdamar szigetére, ahol megtekintjük a plakátokról már jól ismert csodát, az örmény Szent Kereszt templomot. Falait precízen faragott bámulatos domborművek fedik. A következő célunk a Nemrut-vulkán, ahol krátertavak mellett foglaljuk el káprázatos kilátással bíró kempingünket. A hely kedvelt nyaralóövezet a törökök számára is, amit részben annak köszönhet, hogy egyazon tó különböző szegleteiben eltérő hőmérsékletű források törnek fel a hullámzó víztükör alatt (ezek közül a meleg vizűek bizonyítják a ma is tapasztalható vulkáni utóműködést).

11

 
Tigris, Eufrátesz, Nemrut-hegy
 

Reggeli után a Nemrut-hegy felé vesszük az irányt. Közben átkelünk a Tigris folyón, majd átkompolunk a felduzzasztott Eufráteszen is, mintegy érzésben átutazva az ősi Mezopotámiát. Estére érünk kempingünkbe, ahol két éjszakát töltünk majd, így lesz lehetőségünk ruháink tisztítására is, ami majd’ két hét után már nem előnytelen.

12

 
Nemrut-hegy, Septimus Severus hídja
 

Ez a nap igazi csemege. A Nemrut-hegy és megannyi látnivalója vár ránk, elsősorban persze azokkal a szoborfejekkel a középpontban, amelyeket I. Anthiokosz király állíttatott, aki ettől remélte halhatatlanságát. Sírját egyébként mind ezidáig nem sikerült megtalálni, talán tényleg halhatatlan. A két vár, illetve Septimus Severus hídja sem mindennapi élmény. A szállásunk újra a kedves, mediterrán jellegű kempingünkben lesz.

13

 
Kappadókia
 

Ma is sokat kell haladnunk, célunk a varázslatos mesevilág, Kappadókia. Akinek eddig helyén maradt az álla, most biztos leesik... Ez a hely elképzelhetetlen, maga a csoda. Ez az, amit látni kell - és vissza akar térni ide, aki látta. A vulkáni működés során képződött vastag tufa az idők során elmállott, és csak ott maradt meg eredeti magasságában, ahol a kemény kőzet megvédte. Ennek eredményét láthatjuk ma, hatalmas területen furcsábbnál-furcsább oszlopos képződmények, "sapkás" tornyok követik egymást, a hullámzó formában tovább erodáló tufadombok között. A puha kőzet könnyen alakítható, a középkorban keresztény szerzetesek faragtak maguknak könnyen védhető barlanglakásokat és templomokat a hegyoldalakba, melyek ma is láthatók, néhol a falakra festett freskókkal együtt. Estére érkezünk Göremébe, a kempingünkbe, ahol úszómedence és egy sziklába vájt közösségi helyiség is vár majd minket. (Vigyázat, skorpiók előfordulnak a falakon, és ha egy dudor nő a sátrad padlója alá, akkor nézd meg, mert lehet, hogy egy méretes teknős az.)

14

 
Kappadókia
 

Egész napos varázs: Kappadókia. Reggel egy földalatti városba látogatunk el. A letűnt korok lakói vész esetén akár hónapokra leköltöztek a búvóhelyükre. A keskeny járatokból lakószobák, tárolóhelyiségek, de még szentélynek helyet adó üregek is nyílnak. Borzongató mélységbe nyúlik a szellőzőnyílás, de ennek köszönhetően több emelet mélységben is komfortosan érezhetjük magunkat. A Kőkorszaki Szaki hangulatát magunk mögött hagyva bevesszük magunkat a tündérkémények birodalmába. Egy jól karban tartott bemutatóhelyen benézünk a lakótornyokba, felmászhatunk az emeletre a belső, keskeny járatokon, és mutatós fotókat készíthetünk az ablakból integető barátainkról. Ezt követően egy emberpróbáló túrára indulunk a Rose Valley-be, ami nevét mesés színeiről kapta. Több, sziklába vájt templomot is megnézhetünk, és megcsodálhatjuk az időszakos vízfolyások felszínformáló hatásának eredményét. Lenyűgöző völgyek, fölénk magasodó hegyek, leírhatatlan szépség ragad magával. Itt legnagyobb gondot a sok élmény befogadása okoz. A naplementét a Göreme fölötti vízmosta dombok tetejéről nézzük meg. Míg hazafelé sétálunk, a néhány km-re fekvő Uhcisar várának fényei is kigyúlnak. Az este folyamán megnézhetünk egy igazi kerengő dervis ceremóniát egy közeli karavánszerájban. Ez az élmény felejthetetlen.

15

 
Göreme, Tuz gölü
 

Akit rabul ejtett a világ egyik legszebb része, hajnalban hőlégballonról is búcsút inthet neki. Ezután Észak felé indulunk, és megállunk a Tuz gölünél, azaz Tuz-tónál. Ez a világ legsósabb tava. Lefolyástalan, csak a tavaszi csapadék táplálja. Ottjártunkkor valószínűleg teljesen ki lesz száradva, sós sivatag képét mutatja. A kristályok számtalan formában és színben pompáznak. A látóhatár délibábként olvad össze az éggel. Kis kirándulásunk után folytatjuk utunkat. Szállásunk Ankarában lesz.

16

 
Isztambul
 

Törökországtól mindig nehéz búcsúzni, ezt Isztambul fergeteges forgatagában igyekszünk elfelejteni. Itt találkozik a Kelet és a Nyugat, a hagyományos és a modern. A hét dombra épült óvárosban tekinthető meg a világ egyik legnagyobb egyházi építménye, a mecsetté alakított Hagia Sofia, és a török építőművészet csúcspontja, a Sultan Ahmet Camii (Kék Mecset). Érdemes még időt szakítani a Topkapi Sarayi, Süleymaniye Camii, Egyiptomi- (Fűszer) Bazár, a Ciszterna, a Galata-híd látnivalóira. Több órát el lehet tölteni a Nagy Bazárban, ami a mesés kelet világának forgatagába vezet. Este egy hajókiránduláson vehetünk részt a Boszporuszon. A vízen ringatózva csodálhatjuk meg a szebbnél-szebb palotákat, kis kikötőket, a metropolisz luxusát. Az Európát és Ázsiát összekötő hidak alatt eltörpülve, méreteiktől lenyűgözve visszafordulunk, és ekkor szemünk elé tárul a hatalmas szerkezetek pompás fényjátéka. Utunk végén a fényben úszó, történelmi Konstantinápoly gyöngyszemeiben gyönyörködhetünk. A parton vacsorára vehetünk egy vaslapon sült halas szendvicset, majd nyugovóra térünk a hostelben.

17

 
Isztambul, Bulgária
 

A délelőttöt még Isztambulban töltjük, amit esetleg tegnap nem sikerült megnézni, most pótolhatjuk. Ez után viszont elindulunk haza. Edirnében, a jól ismert Selimiye dzsámi mellett megvásároljuk a hazaútra való kebabjainkat, esetleg ehetünk egy jellegzetes sült májat. Ezzel végleg magunk mögött hagyjuk Törökországot.

18

 
Szerbia, Budapest
 

A nap az utazásról szól. Várhatóan késő délután érkezünk Budapestre.

Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés