Medve-szurdok, Weichtal-szurdok

Látványos szurdoktúrák az Alpokban

Ez a programleírás jelenleg archív. Aktuálisan nincs hozzá tervezett időpontunk, az is előfordulhat, hogy később más formában szervezzük meg.
Ha szeretnéd követni, mi történik ezzel az úttal, akkor érdemes felirtakoznod a hírlevelünkre, ebben az új időpontok vagy új programok meghirdetéséről minden esetben tájékoztatunk.

Hírlevélfeliratkozás - csak akkor küldjük, ha tényleg információt akarunk közölni :)

Út ára tartalmazza

az utazást autóbusszal, a szállást menedékházban két éjszakára, a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

az étkezést, a belépőt a Medve-szurdokba, valamint a biztosítást.

Utazás

autóbusszal.

Létszám

20-28 fő.

Túra nehézsége

Szurdoktúra programunkhoz semmilyen hegymászótudásra nincs szükség, ám túrázási tapasztalatot, sportos erőnlétet és szédülésmentességet feltételez. Mivel a túraútvonalak néhol meredek ösvények mentén vagy létrákon, hidakon keresztül vezetnek, a stabil mozgáskoordináció elengedhetetlen. Napi 6-9 órás túrázásra kell számítani, a szintkülönbség általában 850-1240 méter közötti.

Szállás

Két éjszakát töltünk a Weichtal-szurdok bejáratánál fekvő Weichtalhaus der Naturfreunde menedékházban, 16-20 személyes egyszerű szobákban, ún. matrac-szálláson. Saját hálózsákra szükség van. A szálláson fűtés nincs, de meleg takarót kaphatunk. A lakrészekben csak papucsban lehet közlekedni, így az sem maradjon otthon! Zuhanyzó és mellékhelységek száma korlátozott, így a túrák végeztével kisebb tumultusra számítani lehet.

Terület

A Grazer Hausberge az Alpok Graz-tól északra elterülő középhegységinek nevezett, ám a Magyarországon megszokottnál magasabb hegysége. A csúcsa a Hochlantsch 1720 méterig emelkedik. Változatossága miatt kedvelt hely a kirándulók és a klettersteig (via-ferrata) mászók körében. A Hohclantsch lejtőjén induló Teichalm és Sommeralm vidékek együttesen alkotják az Alpok legnagyobb kiterjedésű alpesi legelőjét.

Időjárás

Átlagos középhegységi időjárásra kell számítanunk. Nyáron is bármikor előfordulhat eső vagy hirtelen zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság, a völgy zártsága és az éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. A szurdokokban található vízmennyiség az aktuális illetve a korábbi napok időjárása szerint változik.

Felszerelés

Utazótáska vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, ami az aznapi túrákra nem szükséges) kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), hálózsák, lehetőleg vízálló túrabakancs, kamásli, túraöltözet, jó esőruha, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fejfedő. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak valamint a túrabotnak!

Higiénia

A csapvíz és a kijelölt források vize fogyasztható. Mindkét túra során érintünk egy-egy forrást, illetve a menedékházakat, de ajánlott a kulacsodat feltölteni, hisz órákig túrázunk és a folyadék-lelőhelyek eloszlása nem egyenletes. Egy-két alapvető orvosságot is érdemes magaddal hoznod: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hashajtó és székletfogó, megfázás és torokfájás elleni gyógyszer, kálcium pezsgőtabletta, sebfertőtlenítő és ragtapasz valamint fásli. Kullancsok itt is vannak, esténként és hazatéréskor is ellenőrizni kell magunkat!

Élelem

A két napra célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A menedékházakban étkezési lehetőség biztosított. Levesek, egytálételek, sültkolbász 4-6 euro körüli áron kapható. Reggelire lehet kiadós büféreggelit kérni 5-6 euro-s áron.

Pénz-ügy

Ausztria hivatalos pénzneme az Euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 4-6000 Ft-nak megfelelő euro-t ajánlunk, vagy amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Belépő a Medve-szurdokba: 3,5 Euro/fő.

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges.

Csomag

Célszerű egy kis hátizsákot vinni a napi túrázásokhoz, amibe vizet, elemózsiát, meleg ruhát, esőkabátot teszünk. A nagy csomagot csak a szállásra megérkezve tudjuk a buszból kivenni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van
lehetőség legkésőbb az indulás előtti napig személyesen vagy utalással.

(Utalás esetén csak akkor tudjuk megkötni, ha az összeget átkönyvelik az indulásig.)

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Nívo: 900 Ft/fő/túra
Top: 1160 Ft/fő/túra
Top extra: 1780 Ft/fő/túra

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu